CODZIENNE ZMAGANIA

ZDROWIE DZIECKA

PORADY MEDYCZNE

ROZWÓJ DZIECKA

RODZICE

WYCHOWANIE

PIELĘGNACJA DZIECKA

ZAKUPY DLA DZIECKA

CIEKAWOSTKI

BĘDE MAMĄ

ZDROWE ODŻYWIANIE

CO JEST GRANE

CZAS SPĘDZONY Z DZIECKIEM

EDUKACJA

ZIELONA ZUPA UFOLUDKÓW

ZIELONA ZUPA UFOLUDKÓW

  Zielona zupa ufoludków Składniki: • Bulionetka Drobiowa KNORR • 200 g mrożonego zielonego groszku (można użyć świeżego) • 200 g mrożonych brokułów (można użyć świeżych) • 2 ziemniaki (ok. 200 g) Sposób przyrządzania: Ziemniaki obierz, umyj i drobno pokrój. Groszek i brokuły włóż do sitka i przepłukuj wodą

Więcej

Duszone warzywka

Duszone warzywka

                  Składniki   - 1 szklanka pokrojonej w krążki zielonej papryki   - 1 szklanka pokrojonej w krążki marchwi   - 2 szklanki małych grzybów w całości   - sól do smaku   - 1/2 szklanki wody   - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 szklanka posiekanego kalafiora   Przygotowanie:   Warzywa dusimy na ogniu z dodatkiem wody i małej ilości

Więcej

Zielona gąsienica

Zielona gąsienica

                      Składniki:   - ogórek - duża kalarepa - kawałek marchewki - pomidorki koktailowe - mozarella w kulkach - sól - ketchup - jabłko - ziele angielskie - wykałaczki Przygotowanie: Ogorek umyc i pokroic w grube plastry. Kalarepe obrac i rowniez pokroic w plastry, ewentualnie przekroic na polowki lub cwiartki. Z plasterkow ulozyc na przemian gasienice. Głowę gasienicy wyciac z jablka. Wyciac w jablku

Więcej

Kremowa zupa pomidorowa na bazie napoju sojowego Alpro soya

Kremowa zupa pomidorowa na bazie napoju sojowego Alpro soya

                    Składniki:   * średniej wielkości, grubo posiekana cebula * średnia marchew, grubo posiekana * duży pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę oraz ok. 750 g dojrzałych pomidorów o dobrym smaku, pokrojonych na większe kawałki * seler, grubo posiekany * 2 łyżki stołowe delikatnej oliwy z oliwek (typu light) *

Więcej

Zupka buraczana z mięskiem

Zupka buraczana z mięskiem

                      Składniki:   - 1 małe udko kurczaka  - 1 duży plaster buraka - warzywa   Przygotowanie: Mięsko oczyścić.  Umyć i wrzucić w całości do wrzącej wody. Gotować około godziny na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Po 30 minutach dodać po kawałeczku umyty i obrany korzeń pietruszki, selera i marchwi oraz buraka (najwięcej). Gotować aż warzywa będą

Więcej

Pierożki z truskawkami

Pierożki z truskawkami

                      Składniki: - 0,5 kg dojrzałych truskawek - cukier kryształ - ciasto na pierogi: - 0,70 dag mąki pszennej - 0,5 szkl. ciepłej wody - 2 łyżki oleju - szczypta soli - 2 jaja - śmietana słodka       Przygotowanie:  Truskawki umyć , obrać , pokroić jak są duże i posypać cukrem , odstawić w misce.Mąkę przesiać na stół, dodać pozostałe składniki i wyrobić

Więcej

KRUPNICZEK

                      Składniki: - 30 dag warzyw (marchew pietruszka seler por) czyli pęczek włoszczyzny - cebula - 4 duże ziemniaki - 4 łyżki kaszy jęczmiennej - 2 łyżki masła - listek laurowy - pół szklanki mleka - sól i vegeta - posiekana zielenina - dwa suszone grzybki (niekoniecznie)     Sposób przyrządzania: Wsyp kaszę do rondla, wlej półtora litra zimnej wody i mleko. Posól, dodaj

Więcej

POMIDOROWA

                      Składniki: * 1 duża marchewka * 30g masła * 400g pomidorów * 50g koncentratu pomidorowego * łyżeczka cukru lub miodu * 600 ml bulionu * szczypta soli * szczypta pieprzu * 4 łyżki śmietany     Przygotowanie:   Pomidory umyć, obrać, pokroić w plastry. Pokroic  marchewkę. Udusić razem. Dodać pomidory, koncentrat, bulion, przyprawy i cukier

Więcej

ZUPKA KALAFIOROWA

                      Składniki:   * wywar z kurczaka * pół marchewki * pół pietruszki * 4 małe ziemniaki * pół kalafiora * koperek * łyżeczka śmietany       Przygotowanie:   Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki umyj, oczyść i obierz. Pokrój w drobną kostkę i gotuj na wywarze z kurczaka. Kalafior podziel na małe cząstki i umyj. Dodaj go do ugotowanych

Więcej

ZUPKA JARZYNOWA

                      Składniki:   * pół malej marchewki * pół małego ziemniaka * mała pietruszka * 1/4 małego buraka * łyżeczka masła * 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego * 120 ml wody (uzupełniać w czasie gotowania)     Przygotowanie:   Świeże warzywa umyc, cienko obrać, opłukać, pokroić i dodać do wrzącej wody. Ugotować do miękkości pod przykryciem na wolnym

Więcej

Mysia sałatka wiosenna

Mysia sałatka wiosenna

    Mysia sałatka wiosenna   Składniki: • Przyprawa Delikat Moc koperku i pietruszki KNORR • Mix sałat • 1 świeży ogórek (ok.100 g) • 1 pęczek rzodkiewki (ok. 80 g) • 5 pomidorków sherry (ok. 50 g) • 1 pęczek szczypiorku • 50 ml oliwy z oliwek Do dekoracji: • 2 jajka

Więcej

Kocia lasagne

Kocia lasagne

  Kocia lasagne Składniki: • 1 opakowanie Lasagne KNORR • Sos w słoiku Śmietanowo - Pomidorowy KNORR • 400 g mielonego mięsa cielęcego • 300 g pieczarek • 200 g żółtego sera • 1 opakowanie kukurydzy w puszce • 0,5 brokułu (ok. 250 g) • 1 cebula (ok.80 g) • Rama

Więcej

Zupka koperkowa

    Składniki:   - 1 łyżeczka masła - 1 łyżeczka mąki  - 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku - 200 ml wody - 1 jajko - włoszczyzna - 3 i pół łyżeczki sproszkowanego mleka dla niemowląt Przygotowanie:   Warzywa umyć, obrać, zalać wrzątkiem i ugotować. Wyjąć z wody. Z mąki i jajka zrobić ciasto na lane kluski. Na wrzący warzywny wywar wlewać ciasto. Po

Więcej

Zupka ogórkowa

    Składniki:  - 1 małe udko kurczaka lub indyka - marchewka - seler - por - pietruszka - 1 mały ogórek kiszony - 1 łyżeczka masła     Przygotowanie: Do wrzącej wody włożyć oczyszczone mięsko. Gotować aż będzie miękkie. Pod koniec gotowania włożyć warzywa. Ogórek obrać ze skórki, przekroić wzdłuż i wybrać pestki. Pokrojony na kawałeczki udusić z masłem. Połączyć z

Więcej

Racuszki z truskawkami

Składniki: - 2 dag drożdży - 2 jajka - szczypta cukru waniliowego - 1  i 1/2 szklanki mąki - 50 dag truskawek - 0,5 l mleka Przygotowanie: W niewilkiej ilości mleka rozdrobnić drożdże. Do reszty dodać mąkę, 1-2 łyżeczki cukru waniliowego oraz jajka. Zmiksować. Ciasto pozostawić pod przykryciem aby wyrosło. Po około 10-15 minutach formować placuszki na rozgrzanej

Więcej

Puree z dyni

  Składniki: - 3 łyżki wody - 1 filiżanka pokrojonego w drobną kostkę miąższu dyni   Przygotowanie: Miąższ dyni zalać w rondelku trzema łyżkami wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości. Miksujemy. Purre przestudzić.    

Więcej

Fasolka szparagowa z brokułami

      Składniki   - 25 dag brokułów - 20 dag fasolki szparagowej - bułka tarta - masło - sól, pieprz - cukier     Przygotowanie:   Brokuły i fasolkę myjemy i oczyszczamy. Dzielimy na mniejsze części. Gotujemy ok. 1,5 l wody z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru (dzięki cukrowi warzywa nie stracą naturalnego zielonego koloru). Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy brokuły i

Więcej

Zapiekanka grecka z warzywami

      Składniki: - 3 bakłażany - pół kilo ziemniaków - pół kilo młodej cukinii - cebula - 2 twarde pomidory - ząbek czosnku - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Więcej

CUKIANIA Z POMIDORAMI

      Składniki: - kilogram cukinii - 4 pomidory - sparzone obrane i posiekane - 2 duże posiekane cebule - łyżka siekanej zielonej pietruszki - sól i pieprz - starty żółty ser - olej do smażenia     Sposób przyrządzania: Cukinię obrać i pokroić na małe kawałki.Jeśli pestki są duże, usuń je. Rozgrzej olej w garnku i zeszklij na nim cebulę. Dorzuć pozostałe składniki

Więcej

DESERKI

KOKTAJLE I NAPOJE

POTRAWY MAŁEGO ALERGIKA

ŚNIADANKO



Nie przeocz żadnej
ważnej wiadomości!
Zapisz się już dziś!

Partner