CODZIENNE ZMAGANIA

ZDROWIE DZIECKA

PORADY MEDYCZNE

ROZWÓJ DZIECKA

RODZICE

WYCHOWANIE

PIELĘGNACJA DZIECKA

ZAKUPY DLA DZIECKA

CIEKAWOSTKI

BĘDE MAMĄ

ZDROWE ODŻYWIANIE

CO JEST GRANE

CZAS SPĘDZONY Z DZIECKIEM

EDUKACJA

Zapiekanka grecka z warzywami

 

 

 

Składniki:

  • - 3 bakłażany
  • - pół kilo ziemniaków
  • - pół kilo młodej cukinii
  • - cebula
  • - 2 twarde pomidory
  • - ząbek czosnku
  • - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • - 3 łyżki posiekanego koperku
  • - niepełna szklanka rosołu (może być z kostki) lub wywaru z warzyw
  • - olej do smażenia
  • - łyżka tartej bułki
  • - 3 łyżki tartego parmezanu
  • - sól i pieprz

 

 

 

Sposób przyrządzania:

Bakłażany obierz, pokrój w półcentymetrowe plastry, posyp łyżką soli i odstaw na godzinę.

Nagrzej piekarnik do180 st. C.

Ziemniaki obierz i pokrój w dość grube słupki.

Cukinię umyj i pokrój w półcentymetrowe plastry.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Bakłażany opłucz i osącz z wody.

Zeszklij na oleju cebulę i czosnek, dolej nieco wywaru i dopraw do smaku.

Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów, wymieszaj w żaroodpornym naczyniu i zalej resztą wywaru.

Zapiekaj pod przykryciem około godziny.

Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.

Tartą bułkę zmieszaj z parmezanem i razem z pomidorami dodaj do zapiekanki na 15 min przed wyjęciem z piekarnika.

Przed podaniem posyp pozostałym tartym serem. 

DESERKI

OBIADKI

KOKTAJLE I NAPOJE

POTRAWY MAŁEGO ALERGIKA

ŚNIADANKO



Nie przeocz żadnej
ważnej wiadomości!
Zapisz się już dziś!

Partner